Megosztás a Facebook-hoz Megosztás a Twitter-hez Megosztés a Google Reader-hez
Link küldése Link küldése Link küldése Link küldése


Advent a Partiumból


2012.11.07.


Advent a Partiumból címmel nyílt kiállítás a Bencs Villában. A tárlaton határainkon túl élő művészek festményeiben és fából készült szobraiban gyönyörködhetnek az érdeklődők. A tárlat december 4-éig ingyenesen tekinthető meg.


Cristina Solea, Mihai Tirica és Valentin Petreus festményei a partiumi tájat, szokásokat, embereket mutatják be: a havas tájat, a sokszínű hegyeket, a népviseletbe öltözött, ünnepre készülődő embereket. Az adventi ünnepkörről szóló kiállítást Balázs István Sándor szobrászművész fából készült alkotásai is gazdagítják.
Orémusz Maja, a Bencs Villa rendezvényszervezője elmondta, hogy a négyes kiállítás kimondottan az adventi ünnepkörre épül. A kiállított szobrok a Szentlélekről, a szeretetről, Isten teremtményeiről szólnak és mindenről, ami a karácsonnyal már kapcsolatos. A festmények pedig egyfajta üdvözletek a Hargitáról, azokról a tájakról, amelyekre mostanában ritkán jutnak el az emberek.
A különböző ecsetkezeléssel készült alkotások nagyon élethűek, olyan, mintha a látogató a hegyek és folyók között sétálna. Balázs István Sándor tölgyből, bükkből és diófából készült szobrai hangulatukban és látványukban is melegséget árasztanak.
Balázs István Sándor szobrászművész azért szeret fával dolgozni, mert annak az anyagnak lelke, melegsége van. Minden fa él. Elmondása alapján azért nem farag kőbe, mert az élettelen, ellentétben a fával.
A fafaragó művész szerint a fa olyan, mint maga az élet: reagál az őt körülvevő dolgokra, viszonyokra. Repedései múlnak és újra keletkeznek, éppen olyanok, mint az emberi élet, az emberi sors és lélek. A nagybányai és máramarosszigeti művészek alkotásait december 4-éig ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.


Mikita Eszter « vissza
TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink


További hírek ebben a kategóriában

Közjóléti eszközök felújítása a Sóstói-erdőben

Jelentős karbantartásokat, felújításokat valósítottak meg.

Egyszerre tolattak ki

Ma délelőtt a Hősök terén két autós egyszerre tolatott ki a parkolóból és összeütköztek.

Kidöntötte a táblát

Mára virradóra a Szarvas utcán egy személygépkocsi kidöntött egy KRESZ táblát.

Felújítják a járdát

elújítják a járdát az Árpád utcán.

MEGÉRKEZTEK A CSEREDIÁKOK NYÍREGYHÁZÁRA

Szeptembertől jövő júniusig, egy tanévet töltenek majd városunkban.

Mókusmajom született

Mókusmajom született a Nyíregyházi Állatparkban.

Ezt olvasta már?
X
VIDOR – Ahogyan a nyíregyháziak látják
Kanócz Rita elvegyült a fesztiválozók tömegében, és megkérdezte véleményüket.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!