Megosztás a Facebook-hoz Megosztás a Twitter-hez Megosztés a Google Reader-hez
Link küldése Link küldése Link küldése Link küldése


Advent a Partiumból


2012.11.07.


Advent a Partiumból címmel nyílt kiállítás a Bencs Villában. A tárlaton határainkon túl élő művészek festményeiben és fából készült szobraiban gyönyörködhetnek az érdeklődők. A tárlat december 4-éig ingyenesen tekinthető meg.


Cristina Solea, Mihai Tirica és Valentin Petreus festményei a partiumi tájat, szokásokat, embereket mutatják be: a havas tájat, a sokszínű hegyeket, a népviseletbe öltözött, ünnepre készülődő embereket. Az adventi ünnepkörről szóló kiállítást Balázs István Sándor szobrászművész fából készült alkotásai is gazdagítják.
Orémusz Maja, a Bencs Villa rendezvényszervezője elmondta, hogy a négyes kiállítás kimondottan az adventi ünnepkörre épül. A kiállított szobrok a Szentlélekről, a szeretetről, Isten teremtményeiről szólnak és mindenről, ami a karácsonnyal már kapcsolatos. A festmények pedig egyfajta üdvözletek a Hargitáról, azokról a tájakról, amelyekre mostanában ritkán jutnak el az emberek.
A különböző ecsetkezeléssel készült alkotások nagyon élethűek, olyan, mintha a látogató a hegyek és folyók között sétálna. Balázs István Sándor tölgyből, bükkből és diófából készült szobrai hangulatukban és látványukban is melegséget árasztanak.
Balázs István Sándor szobrászművész azért szeret fával dolgozni, mert annak az anyagnak lelke, melegsége van. Minden fa él. Elmondása alapján azért nem farag kőbe, mert az élettelen, ellentétben a fával.
A fafaragó művész szerint a fa olyan, mint maga az élet: reagál az őt körülvevő dolgokra, viszonyokra. Repedései múlnak és újra keletkeznek, éppen olyanok, mint az emberi élet, az emberi sors és lélek. A nagybányai és máramarosszigeti művészek alkotásait december 4-éig ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.


Mikita Eszter « vissza
TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink


További hírek ebben a kategóriában

Digitális Magyarország – Már lehet pályázni

A pályázat megjelenésével nagyszabású infokommunikációs fejlesztések kezdődnek Nyíregyházán.

Öregedés művészete

Évadzáró előadását tartotta a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája Nyíregyházán.

Egy igaz ember, a népek jámbora

Reviczky Imrére emlékeztek ma Nyíregyházán. A vezérőrnagynak több ezer zsidó köszönheti életét.

Véradók Napja

Többszörös véradókat köszöntöttek a Megyeházán.

Egy nap a bántalmazás elől elmenekültekért

A nők elleni erőszak világnapján önkéntes napot tartottak Nyíregyházán.

Ezt olvasta már?
X
Véradók Napja
Többszörös véradókat köszöntöttek a Megyeházán.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!