Megosztás a Facebook-hoz Megosztás a Twitter-hez Megosztés a Google Reader-hez
Link küldése Link küldése Link küldése


Advent a Partiumból


2012.11.07.


Advent a Partiumból címmel nyílt kiállítás a Bencs Villában. A tárlaton határainkon túl élő művészek festményeiben és fából készült szobraiban gyönyörködhetnek az érdeklődők. A tárlat december 4-éig ingyenesen tekinthető meg.


Cristina Solea, Mihai Tirica és Valentin Petreus festményei a partiumi tájat, szokásokat, embereket mutatják be: a havas tájat, a sokszínű hegyeket, a népviseletbe öltözött, ünnepre készülődő embereket. Az adventi ünnepkörről szóló kiállítást Balázs István Sándor szobrászművész fából készült alkotásai is gazdagítják.
Orémusz Maja, a Bencs Villa rendezvényszervezője elmondta, hogy a négyes kiállítás kimondottan az adventi ünnepkörre épül. A kiállított szobrok a Szentlélekről, a szeretetről, Isten teremtményeiről szólnak és mindenről, ami a karácsonnyal már kapcsolatos. A festmények pedig egyfajta üdvözletek a Hargitáról, azokról a tájakról, amelyekre mostanában ritkán jutnak el az emberek.
A különböző ecsetkezeléssel készült alkotások nagyon élethűek, olyan, mintha a látogató a hegyek és folyók között sétálna. Balázs István Sándor tölgyből, bükkből és diófából készült szobrai hangulatukban és látványukban is melegséget árasztanak.
Balázs István Sándor szobrászművész azért szeret fával dolgozni, mert annak az anyagnak lelke, melegsége van. Minden fa él. Elmondása alapján azért nem farag kőbe, mert az élettelen, ellentétben a fával.
A fafaragó művész szerint a fa olyan, mint maga az élet: reagál az őt körülvevő dolgokra, viszonyokra. Repedései múlnak és újra keletkeznek, éppen olyanok, mint az emberi élet, az emberi sors és lélek. A nagybányai és máramarosszigeti művészek alkotásait december 4-éig ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.


Mikita Eszter « vissza
Városi cégeink


További hírek ebben a kategóriában

Madárköltési csúcs

Több mint ötven madárlak közül huszonhetet foglaltak el a csicsergők.

Belvárosi Gyermeknap a múzeumban

Május 31-én, vasárnap 10 órától gyermeknapi programokkal készül a Jósa András Múzeum.

Aranybetűs nap a RE-flex Moderntánc Stúdió számára

Május 23-án, szombaton a tánciskola csoportjai 3 különböző helyszínen versenyeztek az országban.

Pünkösdhétfőn a régi hagyományok elevenedtek meg a múzeumfaluban

Aki a programok alatt megéhezett, népi ételeket kóstolhatott.

Negyven év képekben

A tárlaton főként grafikák láthatók, de festményeket is megnézhetnek az érdeklődők június 13-áig.

Piramis: a régi slágereket kéri a közönség

A magyar rockzene történetének egyik legendás együttese nagy slágereivel lépett közönség elé.

Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!