Rendezvénynaptár
 
Programajánló

Első kézből

A figyelem középpontjában turisztikai értékeink

2013.02.15.

Nyíregyháza lesz a díszvendége az idei budapesti Utazás Kiállításnak, mely az év legnagyobb turisztikai vására, és a fővárosban nemrégiben indult, „Nyugat Itthon” rendezvénysorozat első eseményén is központi helyen szerepelt az Észak-Alföldi régió turisztikai kínálata - különös tekintettel Nyíregyháza értékeire.

Turizmus kortárs irodalmi szemmel. Pálinka- és borkóstolás közben, az első rendezvény Újnyugatos Irodalmi Kör alkotóinak az Alföldről - kifejezetten erre az alkalomra - írt művei hangoztak el. Az irodalmi bemutatkozás mellett Peszeki Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának marketingmenedzsere az Észak-Alföldi régió turisztikai kínálatát mutatta be.
A turisztikai szakember Móricz Zsigmond tollából származó idézettel kezdte a virtuális barangolást. „Az országnak ez a legtávolabbi része. Az ország legcsodálatosabb darabja, a történelmi Magyarországnak utolsó tündéri mezeje” - Móricz Zsigmond szavai, aki egyébként szerkesztője volt a Nyugatnak és szülötte a régiónknak, ma is helyt állóak, még az esetleges költői túlzásokat is beleszámítva, valóban az ország legcsodálatosabb térsége - kezdte Peszeki Gergely. Az idő rövidsége miatt csak a teljesség igénye nélkül tudott szólni a három megye - Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg - turisztikai kínálatáról, Nyíregyháza bemutatását egy „legendával” kezdte. 200 esztendeje történt, hogy az idejét és a pénzét Bécsben mulató földesúr megneszelte, hogy Nyíregyházán magasra szökött a mák ára. Meg is írta gyorsan az ispánjának, hogy vessen be azonnal ezer holdat mákkal. Egy év múlva derült csak ki, hogy levélben ékezet nélkül szerepelt az elvetendő mag, így a derék ispán makkal ültette be a területet mák helyett. Így keletkezett a Nyírség egyik legszebb erdeje, a Sóstói erdő, amely napjainkban egy különleges mikroklímájú üdülőhely, számos fürdővel, selymes vizű tóval, az állatparkkal és múzeumfaluval. Utóbbi hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, amelyben 80 építmény illusztrálja Észak-Magyarország sokszínű népi építészetét. Másfél évtized tudatosan tervezett szakmai munkásságának jóvoltából lett Nyíregyháza vendégforgalmának a zászlós hajója a Nyíregyházi Állatpark. A földrészeken átívelő bemutató a kezdetektől fogva az alapkoncepciója volt a park megálmodóinak. A 35 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, hogy aki ide belép, végigjárhassa a földet, megfigyelhesse, miként élnek a világ különböző vidékein az állatok. De nem mehetünk el szó nélkül a város fürdőkomplexumai mellett sem, melyek a szórakozáson túl a gyógyulni vágyókat is várják, hiszen gyógyvizeinek köszönhetően mára a Gyógyfürdő nevet is bátran viselhetik - vázolta fel dióhéjban Nyíregyháza turisztikai értékeit a „Nyugat Itthon” rendezvényén Peszeki Gergely.

Az Utazás Kiállítások állandó szenzációi

A megyeszékhely két legismertebb turisztikai látnivalója - a Nyíregyházi Állatpark és a Sóstó-Gyógyfürdők - nélkül elképzelhetetlenek a turisztikai vásárok is. Az idei budapesti Utazás Kiállításon még inkább a középpontba kerülnek, hiszen a rendezvény díszvendége Nyíregyháza lesz.

Állati képviselőt küldenek

A Nyíregyházi Állatpark az elmúlt években is nagyon népszerű volt az ország legnagyobb turisztikai vásárainak résztvevői körében, de most, hogy Nyíregyháza a budapesti Utazás Kiállítás díszvendége lesz, kiemelt figyelmet kapunk majd - nyilatkozta lapunknak a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. Gajdos László arról is beszámolt, hogy a létesítmény nevét sokan ismerik már a megyehatáron túl is, hiszen a Nyíregyházi Állatpark nem egy átlagos, szokványos állatkert. Megpróbálja eltüntetni a határokat ember és állat között, hogy aki nálunk jár, azt érezhesse, valóban vadregényes tájakon kalandozik. Az idei kiállításon is jelen lesz egy „állati” képviselő is, aki időről időre szórakoztatja majd a vásárlátogatókat. Ő egy arapapagáj, aki biztosan rövid idő alatt válik majd a látogatók kedvencévé. De a nyíregyházi standhoz érkezők, folyamatosan vehetnek részt ismeretterjesztő játékokban, az állatparkkal kapcsolatban.

Széles palettát kínálnak

Az utazási kiállítás remek lehetőséget kínál a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. számára is, hogy bemutassa az utazás iránt érdeklődő nagyközönség számára azt a széles szolgáltatási palettát, mely az elmúlt két esztendőben került kialakításra. A megújult Parkfürdő, mely már csak környezeti adottságai révén is párját ritkítja, roppant vonzó célpont a kikapcsolódni vágyók számára. A kiállításon még szélesebb körben mutathatják be az ország egyik legújabb és legmozgalmasabb strandját, a családok számára kínált állandó programokat, az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényeket, az ország legnagyobb vízi koktélbárját és a hozzá kapcsolódó éjszakai fürdőzést, illetve azt a lehetőséget, miszerint a nyári szezonban egy belépőjeggyel látogatható a Park- és az Aquarius Élményfürdő. Itt lesz igazán nagy jelentősége annak a munkának, melynek eredményeképp országos minősítésű gyógyfürdőintézmény lett az Élményfürdő és a Fürdőház. Már az is kommunikálható, hogy a csomagajánlatok elkészültek. Olyan vonzó és egyedülálló ajánlatokat alakítottak ki, melyek a családok és a gyógyulni vágyók igényeire koncentrálnak. Prospektusaik hat nyelven szólnak a távolról érkezőkhöz - mondta el megkeresésünkre dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója. 

Sipos Marianna


Megosztás
Ma György napja van.
Első kézből
HELLÓ Nyíregyháza! a köbön »
Április 25-én ismét a HELLÓ lesz a hivatalos köszönés Nyíregyházán. A megyeszékhely, mely már sikeresen döntött üdvözlési rekordot, 2014-ben újból egy színes eseményekben gazdag tavaszi nappal örvendezteti meg lakóit. Az elmúlt két évben már jól megismert, hatalmas sikernek örvendő egész napos rendezvény újból élményszerző programokkal vár minden korosztályt.
Húsvéti néphagyományok »
A húsvét idejét a niceai zsinat 325-ben a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapban állapította meg. E napon ér véget a nagyböjt, azaz a hústól való tartózkodás. Mint a néphagyományok többsége, a húsvét is több kereszténység előtti elemet őriz, a tavaszvárással és tavaszköszöntéssel kapcsolatosakat.
A Bencs Villa névadója »
A Sóstói úti villasor egyik impozáns épülete a Bencs Villa. Az épület polgármester lakhelye volt egykor, hiszen itt élt családjával dr. Bencs Kálmán, a villa építtetője és névadója. A sorozat előző részében bemutatott Bencs László legkisebb fiáról van szó, aki 1918-ban lépett apja nyomdokaiba, amikor polgármesterré választották.
Legfrissebb szám, olvassa online! »
Nyíregyházi Napló archívum »


 
Hírek
Városháza
Városinfo
Amennyiben kérdése, vagy észrevétele lenne üzenjen szerkesztőségünkbe!
Impresszum