2016 új emlékjelei


2017.02.19.


Az esztendő új emlékjeleinek sorát a Rotary Club nyitotta, amely alapításának emlékére helyezett el egy táblát januárban a Korona Szállóra.


 Szintén a Rotary kezdeményezte egy olyan játszótér építését, amelyet együtt használhat fogyatékkal élõ és egészséges gyermek. Az alapkõ letételét egy emléktáblával jelölték meg júniusban a Szabadság téren, míg az augusztusi átadóra egy emlékkövet helyeztek el.
Április óta Soltész Bélának, a 4S-2000 Kft. alapítójának, és feleségének emlékét õrzi és hirdeti az a tábla, amelyet a cég kezdeményezésére állítottak. A Jósa András Oktatókórházban dr. Szócska János osztályvezetõ fõorvosról, a modern fül-orr-gégészet szabolcsi megteremtõjérõl nevezték el egykori osztályának mûtõjét, amely alkalomból egy emléktáblát is elhelyeztek a névadó plakettjével.
A Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök és vértanú tiszteletére egy emlékikont helyeztek el az örökösföldi görögkatolikus templom udvarán. II. János Pál pápa nyíregyházi látogatásának 25. évfordulója alkalmából a görögkatolikus püspöki palota épületén állítottak emléktáblát.
Augusztus óta nyolc helyszínen a holokauszt 24 áldozatának neve olvasható azokon a botlatóköveken, amelyeket Gunter Demnig német szobrász személyesen épített be a járdaburkolatba. A macskakõ nagyságú kövekre elhelyezett réz emléktáblák egyikén Bernstein Béla fõrabbi neve is olvasható.
Szeptembertõl már négy emléktábla látható az egykori Damjanich laktanya parancsnoki épületének helyén álló társasház falán. A legutóbbit a 15. gépkocsizó lövészhadosztály emlékére állították.
A Széchenyi Emlékév alkalmából egy emléktáblával tisztelegtek a legnagyobb magyar nyíregyházi látogatása elõtt (képünkön). A táblát a nevét viselõ középiskola falán szeptember 21-én avatták fel. Az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából az Északi temetõ 28-as parcelláját jelölték meg, ahová jeltelen sírba temették a két mártírt, Szilágyi Lászlót és Tomasovszky Andrást. A 60 éve alapított Apáczai iskola tiszteletére pedig emlékfákat ültettek.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink


További hírek ebben a kategóriában

Petõfi szobra Oroson

2004-ben leleplezték Oros elsõ köztéri szobrát.

Tisztelgés báró Buttler Sándor emléke elõtt

A Szabolcs vármegyei cserkészélet jelentõs személyisége volt báró Buttler Sándor.

Arany János születésének 200. évfordulójára

A Nagyszalontán 1817. március 2-án született költő nevét városunkban utca és oktatási intézmény őrzi

A málenkij robot emlékezete

A málenkij robotra elhurcoltak emlékét továbbra sem szabad feledni, azt ápolni, őrizni kell!

Egy vaskereskedés emlékére

Az egykor nagy forgalmat bonyolító kereskedést Wirtschafter Ármin alapította.

Amiről az utcák mesélnek...

A Nyíregyházi Takarékpénztár Egyesület alapításának 155. évfordulójára

Ezt olvasta már?
X
Ütköztek
A Westsik Vilmos utcán egy előző jármű elé sorolt egy másik gépkocsi.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!